неділю, 23 жовтня 2022 р.

21-26 жовтня 2022 року – 75-ті роковини масової депортації населення західноукраїнських областей

 

21-26 жовтня 2022 року - 75-ті роковини масової депортації цивільного населення західноукраїнських областей, що увійшла в історію під кодовою назвою операція «Захід».

Операція «Захід» – наймасовіша депортація, здійснена радянською владою в Західній Україні у 1947 році. Із 21 до 26 жовтня 1947 року радянська влада виселила здебільшого у Сибір, а також і Казахстан, близько 27 тисяч родин, а це майже 80 тисяч осіб, у тому числі дітей і літніх людей, з терен Західної України. Однією з її головних цілей було нейтралізувати діяльність Української повстанської армії та тих, хто їй співчував і допомагав.

Досить складно нині віднайти живих свідків цієї трагедії українського народу. Залишились поодинокі старші люди, які пережили цю жахливу депортацію, і донині ці спомини наповнені болем і слізьми.

Вшанувати пам’ять земляків, долі яких поглинули нещадні лещата тоталітарної доби, привернути увагу до проблеми політичних репресій, котрих зазнали жителі Камінь-Каширського району, – саме такою була мета книги «Повернуті із забуття», що написана сім’єю Хитриків. За словами співавтора книги В.М.Хитрика, «Повернуті із забуття» – це довідник, у якому систематизовані дані про жертв репресій 1939 – 1956 років – жителів району, які зазнали обмежень своїх прав і свобод у ті часи: були безпідставно засуджені, вивезені на заслання або на спецпоселення, в яких конфісковували майно. У виданні опубліковано добірку витягів з архівних джерел, документів, зібраних комісією з питань поновлення прав реабілітованих, що була створена при районній раді. Також книга містить списки репресованих по кожному населеному пункту Камінь-Каширського району. Загалом читачі можуть ознайомитися з інформацією про понад тисячу осіб, які зазнали політичних репресій. Відтак, видання адресоване широкому загалу  читачів, хто цікавиться історією свого краю.



Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації