четвер, 7 вересня 2023 р.

"Український роман прочитаний екраном"

    9 вересня Україна святкує День українського кіно. Професійне свято працівників кінематографії відзначається щорічно у другу суботу вересня.

    Кінематограф нероздільно пов’язаний з літературною творчістю, адже до того як потрапити на плівку, сюжет створюється сценаристом на папері. А часто буває й так, що сценарій фільму пишеться за вже повноцінним, перевіреним часом і вподобаним читачами літературним твором.

Українська література без жодних сумнівів багата на теми, сюжети, ідеї та героїв. Було б просто неправильно не використати цей потужний ресурс для кіномистецтва, і наші режисери зробили це.

Саме таким творам присвячена наша книжкова виставка-анонс «Український роман прочитаний екраном», що експонується у бібліотеці. Тут Ви знайдете книги, які вже здобули прихильність не тільки читачів а й глядачів. Запрошуємо до перегляду, раптом ви ще не все почитали і подивилися на екрані.


    Літературний текст тепер все частіше сприймається через кіно. Хороший фільм стимулює звернутись до літературного першоджерела. Якщо екранізація вийшла доброю, то часто серед книжкових рядків видно обличчя акторів.

    Як би там не було, кіно робить літературний твір популярнішим, а література живить кіно добрими історіями. Саме тому дуже часто після виходу фільму книжка, за якою він був поставлений, видається ще раз з кінообкладинкою. Перевидання в кінообкладинці, як правило, пов'язане з підвищенням інтересу читачів до книг, які стали основою для екранізації.

    Тож розповімо про кілька українських книг та фільмів останнього десятиліття, які зуміли використати на користь один одного співпрацю кіно та літератури.

 

                                           

                                                                               
      Гурницька Н. Мелодія кави у тональності кардамону : роман / Наталія Гурницька. Харків : Книжковий Клуб "Клуб сімейного дозвілля", 2022. - 512 с.

    Зовсім недавно на телебаченні вийшов серіал "Кава з кардамоном". Режисеркою стала Ірина Громозда, у головних ролях – Олена Лавренюк, Павел Дельонг, Тарас Цимбалюк. Історичний серіал розповідає про заборонене кохання українки та польського шляхтича, що розгортається у Львові за часів «Весни народів».

    В основі – роман львівської письменниці Наталії Гурницької «Мелодія кави у тональності кардамону». Видавництво «КСД» видало книгу у 2013 році, а з нагоди виходу серіалу перевидало її ще раз.


     Жадан С. Ворошиловград : роман / Сергій Жадан. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2018. - 320 с.

    «Ворошиловград» – роман українського письменника Сергія Жадана, опублікований 2010 року видавництвом «Фоліо». Роман переміг у конкурсі «Книга року ВВС» за 2010 рік, а 2014 року роман був удостоєний швейцарської літературної премії Jan Michalski Prize.
    У 2014 року на честь десятої річниці премії BBC Україна роман оголосили «Книгою десятиліття ВВС». Окрім української, роман виданий російською, польською, німецькою, французькою та іншими мовами.
Режисер Ярослав Лодигін у 2018 році зняв за мотивами роману фільм, що отримав назву "Дике поле"
    У 2018 році «КСД» видав роман з кінообкладинкою, на якій бачимо дві назви – «Ворошиловград» та «Дике поле».

                                  

    Кокотюха А. Червоний : роман / Андрій Кокотюха. - 2-ге вид. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2017. - 320 с. 

    Книга Андрія Кокотюхи була опублікована у видавництві «Клуб сімейного дозвілля» 2012 року. Твір складається із трьох частин, у кожній з яких оповідь ведеться від іншої особи. Усі три розвідають історії про одного з командирів УПА Данила Червоного.

    У 2017 році в прокат вийшов фільм, який є екранізацією однієї з частин роману. У фільмі трохи змінено сюжет, особливо фінал. Головну роль зіграв львівський актор театру ім. Леся Курбаса Микола Береза. Саме його портрет у ролі Данила Червоного прикрашає обкладнку нового видання, яке побачило світ у 2018 році («КСД»). 

                                  

    Лис В. Століття Якова : роман / Володимир Лис. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2010. - 240 с. 

     Це своєрідний епос-біографія одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п'ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СРСР та дожив до держави Україна.

    У 2016 році за романом було знято однойменний фільм, сценаристом якого став Андрій Кокотюха, а режисером – Бата Надіч.
    Володимир Лис зазначив, що у фільмі спрощено багато сюжетних ліній, хоча він є динамічним. Автор відзначив, що фільм його зацікавив, хоча деякі сцени змінено, а також що виконавець головної ролі Станіслав Боклан вже можливо досяг плану Ступки. Додамо, що молодого Якова зіграв Роман Луцький.
                                    

    Франко І. Захар Беркут : історична повість / Іван Франко. - Тернопіль : Навчальна книга - Богдан, 2018. - 248 с.

    Повість Івана Франка «Захар Беркут» була написана у 1882 році і вперше побачила світ у 1883 році в часописі «Зоря». Згодом книга була видана десятки разів, українською та в перекладі, шрифтом Брайля та в аудіоформаті. 

    На великі екрани повість про боротьбу карпатських селян з монгольською навалою повернулась у 2019 році у спільній екранізації України та США. Режисером став Ахтем Сеітаблаєв, а головну роль виконав Роберт Патрік. Стрічку знімали англійською мовою, але для українського прокату стрічку було дубльовано українською мовою. Звісно, сюжет зазнав змін, з’явились нові герої, а акценти змістились на батальні сцени.

    На початку вересня 2019 року у видавництві «КСД» повість Івана Франка «Захар Беркут» вийшла у кінопалітурці.

                                        

    Шкляр В. Залишенець.Чорний Ворон : роман / Василь Шкляр. - 3-тє вид. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2016. - 432 с.

    У романі Василя Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон» йдеться про одну з найдраматичніших і найбільш замовчуваних сторінок української історії – боротьбу українських повстанців проти комуністичної влади у Холодному Ярі. Письменник був удостоєний Шевченківської премії, але відмовився від неї у знак протесту проти перебування на посаді міністра освіти Дмитра Табачника.

    Книга видавалась кілька разів, а у 2019 році «КСД» видав її під кінообкладинкою. На палітурці бачимо кадр з фільму та Тараса Цимбалюка у головній ролі. Режисером фільму став Тарас Ткаченко, у прокат стрічка вийшла наприкінці 2019 року.

   Пропонуємо ознайомитись з літературою та пригадати улюблені кінокадри, взявши книгу додому, або переглянути фільм онлайн у Пункті вільного доступу до мережі Інтернет в бібліотеці.


  

                                





Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації