середу, 12 травня 2021 р.

"Василь Стефаник: сила справжнього таланту" - бібліографічний огляд до 150-річчя від дня народження В.Стефаника

     

        "Людський біль цідиться крізь серце моє, як крізь сито, і ранить до крові. Людське щастя пересівається крізь душу, як сонце крізь хмару, і до неба мене вносить. Сто раз спадати з неба у сором людський - боляче."  

                                                              Василь Стефаник

    Є біографії, багаті на події. Є біографії зовсім прості й короткі, в них мало життєвих перепитій, вони не ляжуть в основу якоїсь пригодницької фабули. Людина ніби береже душевні сили для іншого - для вияву їх у винятково інтенсивній роботі думки, у могутніх почуттєвих виплесках творчості. Їй не треба багато зовнішніх яскравих вражень, щоб розбурхати чуття. Її темперамент живиться враженнями від проникнення в глибинну суть подій довколишніх, ніби й буденних і звичних. 

    Такою людиною був Василь Стефаник - самобутній письменник-новатор, "співець селянської долі", один із найвизначніших українських новелістів. Його талант високо цінували колеги, особливо Іван Франко, дружбу з яким Стефаник підтримував усе життя. Натхненна творчістю новеліста, поетеса Леся Українка зауважила: "Він малює буденне життя сірого люду, але не тільки зверхні факти цього життя, а й самий зміст".


  Процюк С. Троянда ритуального болю : роман про В.Стефаника / С. Процюк. - Київ : ВЦ "Академія", 2010. - 184 с.

    «Троянда ритуального болю» Степана Процюка — психоаналітичні версії історії загублених кохань, письменницьких страждань, палітра символів, дослідження творчого мовчання як втечі від перевтоми.




    Стефаник В. І чого ти, серце моє... : Вибране / В. Стефаник. - Київ : ВЦ "Академія", 2015. - 272 с.

     Жоден письменник не сказав про своє слово так, як Василь Стефаник:   "... я не пишу для публіки, а пишу на те, щоб прийти ближче до смерті". Ніхто не зумів такими очима побачити людину, як він. Усе найяскравіше, що зробив, - у цій книжці.



  

 Стефаник В. Камінний хрест :  / В. Стефаник. - Київ : Школа, 2007. - 272 с.

     До видання увійшли кращі твори з доробку видатного українського письменника В. Стефаника - короткі психологічні новели, сповнені драматизму і правдивості.





     Короткі, як спалах блискавки психологічно сильні й гармонійно цілісні  щодо  змісту й форми новели В.Стефаника вражають драматизмом і правдивістю.  
    Краще опанувати матеріал, зрозуміти світогляд письменника, заглянути в його творчу майстерню, наблизити реальну історичну дійсність і осягнути її глибину допоможуть вміщені в цій книзі  спогади сучасників про митця, автобіографічні і критичні матеріали, витяги з листів.


Стефаник В. Новели / В.Стефаник. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2020. - 304 с.

   До видання увійшли новели зі збірок "Синя книжечка", "Дорога", "Камінний хрест" та інші.




 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації