неділя, 15 вересня 2024 р.

"Велична у красі своїй земля Волинська"

    У третю неділю вересня камінь-каширці закохані в своє прекрасне місто, святкують 828-му річницю міста. Історія древнього Каменя є виразним пазлом у літописі України. Багато поколінь вписало власну сторінку в хроніку Камінь-Каширського Полісся. 

    До Дня міста в бібліотеці підготовлено краєзнавчо-інформаційний пазл "Велична у красі своїй земля Волинська". Відвідувачі бібліотеки мають можливість погортати книжки з історією міста, з інформацією про відомих земляків, які народилися тут, або певний період свого життя проживали чи працювали в нашому місті. 

    Хто любить свою малу Батьківщину, той має знати її історію, минуле та сучасне життя, бо по-справжньому щасливою є та людина, котра знає і шанує своє коріння.



вівторок, 3 вересня 2024 р.

"Ловець миттєвостей життя" - бібліографічний огляд до 65-річчя від дня народження Мирослава Дочинця

    Мирослав Дочинець (1959 р.н.) - сучасний закарпатський письменник, видавець, філософ, журналіст, лауреат Шевченківської премії за роман Криничар. Його книгами зачитуються багато людей. Працює в філософсько-психологічному напрямку. Книги Мирослава Дочинця стають бестселерами не тільки в Україні, але й за кордоном, так як письменник вміє показати читачеві живу людську душу у всій її красі і щирості. Його книги можуть зачепити за живе будь-якого читача, бо кожен в якомусь із героїв впізнає самого себе або до болю знайому ситуацію.


    Дочинець М. Бранець Чорного лісу. Версія роману "Вічник" для юнацтва / М. Дочинець. - Львів : Література та мистецтво, 2018. -
 292 с. : іл.
    
    Ця книжка розповідає незбагненну історію дивовижної людини, закинутої волею долі в безлюдну пущу Карпат. Про те, як упродовж років виживання в дикій природі юнак із мандрівника, натураліста, мисливця і вояка стає Воїном духу. Українського духу. Він і нам допомагає відповісти на вічні запитання: хто ми, звідки ми, для чого живемо й куди йдемо?


    Дочинець М. Діти папороті : роман / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2020. - 328 с.

    Ця книга - про жало війни в серці, про любов і кохання, про муки і радість творчості та служіння науці, про Дім, у якому живе душа, про мову птахів, про дикі черешні, прадавні, як світ трави і вино першого тиску... Про те, що в житті рано чи пізно, навіть досить пізно - щось відбувається вперше. І після того ти ніколи вже не будеш колишнім.



    Дочинець М. Ескізи на павутині / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2023. - 180 с.

    Ця книга - повна збірка афоризмів, непричесаних думок, міні-одкровень, блискіток мислі письменника-філософа, лауреата Шевченківської премії Мирослава Дочинця, які він сам називає "зубочистками мозку". Гострі словотвори, думки-пелюстки, навіяні вітрами осяянь, пізнань, іронії і печалі.



        Дочинець М. Збирання попелинок. Жити. Читати. Писати / 
М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2019. - 374 с.

   Мудрець сказав, що в попелі дозрівають алмази. Дана книга - це збирання, перебирання і пересіювання попелинок, принесених вітром спогадів, розмислів та одкровень. Власне, пошуки в попелі буднів незгасних цінностей, нових сенсів, нових істин, нової правди. Осмислення нової доби. Це письмо - збирання і шліфування алмазів Слова.

    Дочинець М. Золотий час. Одкровення карпатського знатника /
 М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2023. - 192 с.

    Його вважали знахарем, знатником, цілителем, баїльником, відуном, мольфаром, провісником, старцем милосердним, боговидцем. А сам він себе йменував "перехожим світу, пастирем бджіл, братом птахів і приятелем дерев". Тут зібрані одкровення, роздуми, поради, приписи карпатського мудреця Андрія Ворона, які не ввійшли до попередніх книг. Це рядки, які наситять, осяють душу. Письмо, після якого ти вже не будеш таким, як вперше.



    Дочинець М. Історії / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2019. - 452 с.

    Це реальні історії про реальних жінок і чоловіків. Історії служіння меті і мрії, історії духовного пошуку, а нерідко й духовного подвигу. немає секрету щастя й хисту. Немає загадки долі. Є загадка любові.І ці люди все життя розгадували її. І служили їй - любові до людини, до бога, до природи, до ремесла, до мистецтва... Люди звичайні і водночас незвичайні у своїх високих устремліннях.



    Дочинець М. Книга надиху. Уроки світу, Неба і людей / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2015. - 248 с.

    Книга - про життя як безнастанний дар; про духовні вершини Афону і маленькі карпатські верховини; про те,що робить істоту вільною і безсмертною; про вічні істини і про вічний пошук щоденних крихт радості; про особисте і вселюдське; про земне і небесне, що дарує надих. А ще в цій книжці нуртує розкіш мови - чар текстів, переплетених із таїнством змісту. Невтомне і невтоленне збирання зілля Слова.


    Дочинець М. Матфей. Книга написана сухим пером : роман / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2016. - 352 с.

    В основу цього роману лягли неймовірні події в Мукачеві, про які писали європейські газети в середині ХІХ століття. Для чого переповідаються історії? Може, з волі блукаючого відлуння, а може, тому, що діла проминулі срібними нитками вплітаються в мережу сьогочасної доби... Всі дивляться в дзеркало і майже ніхто не заглядає за скло, за срібний покрив. А головна ж тайна там. Мафтей зазирнув і...


    Дочинець М. Мудра книга  / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2019. - 374 с.

    "Мудрість - це безконечний скарб для людей, - каже Святе Письмо. - Хто її осягає, стає учасником Божої приязні, бо доручає Йому дар знання й просвіти". Цю мудрість духовну ми шукаємо як опору, як живильну силу душі, бо без неї життя не має вартості, є тільки тягарем.

    Ця книга - криниця мудрого слова, щирий порадник для розуму та серця, пожиточна лектура на втіху і розраду


     Дочинець М. Світло семи днів. Маленькі історії для душі / 
М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2018. - 207 с.

    Це маленькі історії про велике, значуще, вічне. Це - наближення до істин, огорнутих у живе слово, які не просто щось виражають, а направду вражають. Це - спроба в хаосі життя пізнати заповідану нам радість. Це - наповнення світлом наших днів і трудів, нашого тривку в цьому незбагненному світі.


    Дочинець М. Синій зошит. Аркуші днів світящих / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2015. - 184 с.

    Ця книга - крихти одкровень, спостережень, зауваг і мудрих приписів, "кристали днів світящих" чоловіка великого вродженого обдарування і світотворчого вишколу, якого називали "незнищеним стариком", карпатським Сократом, Вічником і Світованом. За сто літ він світ перейшов уздовж і впоперек, торуючи дорогу до самого себе. Ці записи - те, що не ввійшло ні до Заповітів, ні до Сповіді на перевалі духу, ні до Штудій під небесним шатром.


    Дочинець М. Світован. Штудії під небесним шатром : роман-намисто / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2014. - 232 с.

    Ця книга - повна захоплення і любові розповідь про мандри в горах із мудрецем Андрієм Вороном, якого вже встигли назвати українським Сократом. Він жив, як дихав, власним життям явив спроможність бути вільним у світі, який ловить і поневолює людину. Для сучасної, заблуканої серед штучних міражів людини світло його досвіду постає опорою для порятунку. Між рядками щирого письма живе горний дух, нурт живої природи, правда первісної оселі. 


     Дочинець М. Хліб і шоколад. Новели тонкого литва і холодної чеканки / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2018. - 263 с.

    Перед нами - "легка" і "світла" проза. Мирослав Дочинець має свій стиль письма, за яким проглядається витончений художній смак, відчуття форми, композиційної самодостатності творів. Особливе місце відведено жінці. Героїні заново "створюють" мужчин, у яких закохані, при чому велика любов двох душ переслідує їх і в інших світах. Автор не грає в містику, він оновлює міф кохання.

     Дочинець М. Чарунки днів. Книга спостережень / М. Дочинець. - Мукачево : Карпатська вежа, 2023. - 302 с.

    Люди потайки мріють про вічність. Люди віялом гортають епохи. Люди журливо рахують роки. Люди поглядом проводжають місяці. Люди відзначають дні народження... І проминають побіжно сущі дні - ці чарунки Часу, налиті медом радощів Присутності, вином Досвідчення, трунком таїни Причетності. Про це книга одкровень Мирослава Дочинця


Популярні публікації