пʼятницю, 2 грудня 2022 р.

Літературний календар місяця - Григорій Сковорода

 

    

    3 грудня  минає 300 років від дня народження Григорія Савича Сковороди - видатного українського філософа, письменника і мислителя, життєвий шлях якого є прикладом гуманізму і самопожертви. За своє подвижницьке життя мандрівний філософ сходив багато доріг. Він йшов до людей, щоб навчити їх бути щасливими.

    Велич Григорія Сковороди полягає в тому, що він шукав шляхів для пізнання світу і людського буття, щоб дати поради сучасникам, як змінити життя на краще. Літературна спадщина великого філософа викликає захоплення жанровим розмаїттям, адже його перу належать і філософські діалоги та трактати, і байки, і пісні, і афоризми. Але всі ці твори автор підпорядкував єдиній меті - просвітительській.

    Своє безсмертя мандрівний філософ створив і на педагогічній ниві. Для багатьох своїх сучасників Сковорода був українським Сократом. Його філософські ідеї і безкомпромісне життя ставали прикладом.

    Григорій Сковорода до кінця своїх днів залишився зі своїм народом. Не одне покоління звертатиметься до його мудрості, з якої черпатиме мудру пораду і щире слово.


 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Популярні публікації